tiistai 29. lokakuuta 2013

Syksyisiä juureksia: maa-artisokkaa ja punajuurta


Silakkamarkkinoilta tarttui aiempien vuosien tapaan puolitutun herrasmiehen kasvattamia maa-artisokkia. Niistä voipi laittaa vaihteeksi vaikka uunilaatikkoa lisukkeeksi. Ja punajuuresta kannattaa ehdottomasti kokeilla laittaa Perniön marttojen reseptillä salaattia, samanlaista kuin mitä saa kaupasta eineksenä muovilaatikosta. Tässä versiossa on sitten vaan se maku ja raikkaus, mikä muovilaatikon sisällöstä puuttuu. Eikä yhtään E-aineita. 

Maa-artisokkalaatikko


0,5 kg maa-artisokkaa
pari perunaa (useampi jos ovat ihan pieniä)
1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
2 kananmunaa
1 prk ranskankermaa

Pese juurekset ja keitä suolatussa vedessä kypsäksi. Maa-artisokat kypsyvät nopeammin kuin perunat, joten nosta ne ensin ylös vedestä. Laatikkoon voi käyttää myös valmiiksi keitettyjä, edelliseltä aterialta ylijääneitä perunoita. Kuori perunat ja maa-artisokat.

Soseuta artisokat ja perunat sauvasekoittimella. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita.

Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Tarjoile lisäkkeenä. Kuvassa maa-artisokkalaatikkoa on tarjolla ankkapateen (Kööpenhaminasta tuodusta säilykepurkista) sekä punajuurisalaatin kanssa.

Perniöläinen punajuurisalaatti
4 keskikokoista punajuurta
pieni nykerö sipulista
1 omena
1 dl turkkilaista jugurttia
1 tl sokeria
1 tl suokaa
1 tl sinappia
2 tl sittruunanmehua
noin 2 tl raastettua piparjuurta (maista oikea määrä!)

Pese punajuuret, keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä ihan täysin pehmeiksi.

Pilko punajuuret ohuiksi, lyhyiksi tulitikuiksi. Kuori omena ja leikkaa samanlaiksi.

Raasta pieni sipulinnysä raastimen pienellä puolella.

Sekoita kaikki ainekset, mausta ja maista että maku on kohdallaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti